Over "cartes" en timerfuncties

Een tijdje terug hadden we enkele van onze collega's uitgenodigd om samen met ons wat foufou te komen eten.Heel gezellig natuurlijk en op het einde werd er uiteraard tijd gemaakt voor de obligatoire "carte".

Poging 1:










Poging 2:









vlnr: Clara, agronome Nico, sensibilisateur Sammy, Wim, agronome-sensibilisateur Cléophas, sensibilisateur Crispin

Vétiver, een bodemstabiliserende plant

Wij naderen stilletjes aan het einde van ons project hier in Mbujimayi maar voor we terugkeren post ik nog rap enkele berichtjes op de blog om te laten zien wat we gedaan hebben:
De laatste 4 maanden hebben we in 5 kwekerijen in de stad (1 voor elke deelgemeente) vétiverplanten opgekweekt. Dit gebeurde via een speciale techniek waarbij de planten in zelfgemaakte plastieke rechthoekige compartimenten opgekweekt werden gedurende 2 à 3 maanden. Na deze twee maanden wordt de volledige plant met wortel uit de bakjes gehaald om op een erosiegevoelige site uitgeplant te worden. Hier heeft het stromend water weinig kans om de planten mee te sleuren aangezien er een hele blok met wortels wordt meegeplant die de planten van in het begin verankerd. Ziehier enkele fotootjes van hoe dit in zijn werk gaat.









Foto met collega Nico bij 1 kader met 13 'plantbakjes'










Oogst van de 'plantblokken'. De wortels hebben na 2 maanden een volledig net gevormd in de bakjes zodat de grond niet uit elkaar valt.









In een gracht (die met veel regen een ravijn zou kunnen worden) worden de planten in de vorm van haagjes loodrecht op de richting vh stromend water geplant.

Behalve het opvolgen van onderhoud en oogst van deze kwekerijen waren er ook nog vele erosieve sites waar geplant moest worden. De grootste site was de constructie van een grote gracht van 1km lengte op de bodem van een ca. 15m diepe ravijn. De wanden van deze ravijn werden in trapjes onderverdeeld dewelke daarna beplant werden met verschillende soorten. Hieraan werken 10 verschillende ondernemingen mee en in totaal honderden werkmannen. Op de foto zie je en deel van de ravijn met de pas beplante trapjes.

Boodschapje hier, boodschapje daar

"Snel even om boodschappen" is een uitdrukking die we hier niet gauw in de mond nemen. Naar de markt gaan neemt immers al gauw een aantal uren in beslag. Enerzijds door de modderige steegjes waaruit de markt opgebouwd is, anderzijds door de mensenmassa die aan groot debiet door de straten stroomt maar vooral omdat elke verkoopster slechts 1 specifiek product verkoopt. Als je dus bloem, tomaatjes, vis en nog wat bananen nodig hebt, leg je al gauw een kilometer of wat af. Maar ik hou er anders wel van om door de markt de flaneren hoor ;-)

Enkele impressies:



Den bureau

Voila, eindelijk een foto van de BTC-ploeg in Mbuji-Mayi, zowel "Programme d'Urgence" als "Programme Eau". Jammer genoeg missen er enkele ingenieurs alsook onze medewerkers op terrein.


Enkele fotootjes uit de oude doos: Clara en Wim (+ collega JB) in pagne (hier ter gelegenheid van de 30juni-viering):


Wat doe je zoal in het midden van Afrika in het weekend?

* Zwemmen met collega's in kraakhelder bronwater:
Van links naar rechts zie je een nieuwsgierige onbekende, Gérard onze fantastische baas in zwemvest, het dochtertje Clara van collega Godefroid, de sirene van Lukelenge, Daan, zoon van Godefroid en meest actieve kind ter wereld en tenslotte zijn mama Jeanette.










* Picknicken aan een mooie rivier id buurt, vlak langs de waterkrachtcentrale die de stad (soms) van stroom voedt. Van links naar rechts wederom een collega Félix, daarna Godefroid en Clara en de drie kindjes Clara, Daan en










*Een geboortefeest meemaken! De laatste weken hebben we ervaren dat er hier veel mensen sterven met vele triestige begrafenissen tot gevolg. Gelukkig worden hier ook superveel kindjes geboren, en als ze dan naar Clara genoemd worden is het feest!
Nietsvermoedend kwamen we het perceel van de trotse ouders van Clara binnen, de dag dat de moeder het ziekenhuis verliet en werden we getracteerd op een schouwspel van uitbundig dansende mensen en een heerlijke maaltijd, zijnde mais-fufu met groentjes en kip, gegarneerd met een lekker skol. Let op de kledij van de dansers, gemaakt uit BTC-zandzakjes!