Vétiver, een bodemstabiliserende plant

Wij naderen stilletjes aan het einde van ons project hier in Mbujimayi maar voor we terugkeren post ik nog rap enkele berichtjes op de blog om te laten zien wat we gedaan hebben:
De laatste 4 maanden hebben we in 5 kwekerijen in de stad (1 voor elke deelgemeente) vétiverplanten opgekweekt. Dit gebeurde via een speciale techniek waarbij de planten in zelfgemaakte plastieke rechthoekige compartimenten opgekweekt werden gedurende 2 à 3 maanden. Na deze twee maanden wordt de volledige plant met wortel uit de bakjes gehaald om op een erosiegevoelige site uitgeplant te worden. Hier heeft het stromend water weinig kans om de planten mee te sleuren aangezien er een hele blok met wortels wordt meegeplant die de planten van in het begin verankerd. Ziehier enkele fotootjes van hoe dit in zijn werk gaat.









Foto met collega Nico bij 1 kader met 13 'plantbakjes'










Oogst van de 'plantblokken'. De wortels hebben na 2 maanden een volledig net gevormd in de bakjes zodat de grond niet uit elkaar valt.









In een gracht (die met veel regen een ravijn zou kunnen worden) worden de planten in de vorm van haagjes loodrecht op de richting vh stromend water geplant.

Behalve het opvolgen van onderhoud en oogst van deze kwekerijen waren er ook nog vele erosieve sites waar geplant moest worden. De grootste site was de constructie van een grote gracht van 1km lengte op de bodem van een ca. 15m diepe ravijn. De wanden van deze ravijn werden in trapjes onderverdeeld dewelke daarna beplant werden met verschillende soorten. Hieraan werken 10 verschillende ondernemingen mee en in totaal honderden werkmannen. Op de foto zie je en deel van de ravijn met de pas beplante trapjes.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wim en clara,
Nog minder dan een maand...
Dorien x