Heen en weer: Kabinda
3 december, Mbuji-Mayi 30°C
Weekend Ngandajika
Heerlijk weekendje Ngandajika achter de rug, alwaar we gastvrij ontvangen werden door Herman en Lotje in hun gezellige stulp (merci!merci!).
Gisteren bezochten we de watervallen van Ngandajika, ook wel de "Centerparks wildwaterbaan" genoemd. En het was prachtig..
Groepsfotoooo!!
Verder was het eten superlekker, het gezelschap meer dan aangenaam en de landschappen onderweg "joli joli".

Gisteren bezochten we de watervallen van Ngandajika, ook wel de "Centerparks wildwaterbaan" genoemd. En het was prachtig..


Na het werk op weg naar huis
Op het dit paneel aan de buitenmuur van ons bureau zie je de verschillende projecten en hun financiële donoren. Clara wijst het programme d'urgence aan, het project waar wij in meewerken.
Junior verkoopt in zijn boetiekje onder de parasol sigaretten, whisky, snoepjes en stylos. Hij heeft net z'n diploma middelbaar onderwijs behaald (en dat wordt hier gevierd door het hoofd met bloem te bestrooien) en wil volgende week zijn studies geneeskunde aanvatten aan de Université Officielle de Mbuji-Mayi! Zet em op, Junior!

Enkele straten verder staan er op een kruispunt heel wat kraampjes met verkopers en geldwisselaars. Op onderstaande foto zie je Pathi met zijn geldwisselkantoortje oftewel "bureau de change". Hier kan je $ wisselen in Francs Congolais en vice versa maar ook telefoonkaarten kopen en bellen met een gsm (telefooncellen bestaan hier niet, enkel kotjes met gsm die je kan lenen). Pathi spaart nu voor zijn ambitieuze plannen om later te handelen in vanalles en nog wat tussen Congo en Dubai of China.


1 november: de markt Bakwadianga
Van deze vrije dag maak ik even gebruik om nog eens een woordje over het werk te placeren.



Wat er met ons afval gebeurt? Awel, dat gooien we toch mooi in de collecteur of in/rond de ravijn. Want opgeruimd staat netjes!

Het "Programme d'Urgence" heeft in Mbuji-Mayi twee hoofdactiviteiten. Naast de rehabilitatie van meerdere erosiehoofden (zie vorige berichten), richt het project zich anderzijds op het proper(der) maken van de twee principale markten van Mbuji-Mayi. Zo krijgen de kanalen en de collecteur een grondige poets- en onderhoudsbeurt, en worden er grote vuilbakken en latrines geïnstalleerd. Deze constructiewerken gaan gepaard met tal van activiteiten om op de lange baan de properheid van de markten te garanderen (hetgeen niet echt een makkie zal zijn), en dit is dan wat we "sensibilisatie" of "renforcement des capacités" noemen.
Enkele sfeerbeelden van de markt Bakwadianga:
Enkele sfeerbeelden van de markt Bakwadianga:
Wat er met ons afval gebeurt? Awel, dat gooien we toch mooi in de collecteur of in/rond de ravijn. Want opgeruimd staat netjes!
Les enfants congolais
17 oktober 2007: Alle gekheid op een stokje!
Na enige verwarring gezaaid te hebben (niet àlle huizen in Congo zijn hutjes, zusjelief ;-), zijn hier eindelijk de enige echte foto's van onze woning. Ons huis bevindt zich op 6°07'53.66" S en 23°34'55.56" E (Google Earth stelt recent gedetailleerde beelden van Mbuji-Mayi ter beschikking: driewerf hoera!). Let ook op de mangobomen (één is ondertussen jammer genoeg wel al omgehakt door de eigenaar wegens te weinig vruchten) en de avocadoboom: mmm!
Ons waterreservoir (capaciteit 3000l): een superbelangrijk en onontbeerlijk element van het huis aangezien de watervoorziening hier niet echt op punt staat en bidonwater behoorlijk duur is (voor het merendeel van de bevolking van Mbuji-Mayi is water een enorm probleem).
De living, zoals je kan zien dik in orde (hoewel de belangrijkste plek van het huis zonder enige twijfel ons terras is).

En verder een Wim die het afval dat niet composteerbaar is, verbrandt en even verderop onze generator showt (niet van levensbelang maar toch levenskwaliteitverhogend: de stroomtoevoer in deze stad is beperkt en bijzonder onregelmatig).


En verder een Wim die het afval dat niet composteerbaar is, verbrandt en even verderop onze generator showt (niet van levensbelang maar toch levenskwaliteitverhogend: de stroomtoevoer in deze stad is beperkt en bijzonder onregelmatig).
8 oktober: Onze nieuwe stek!

Dit weekend kregen we de sint, de kerstman en de paashaas tegelijkertijd over de vloer in Mbuji-Mayi. Hun zakken waren gevuld met koffie, dinosauruskoeken, chips, kaas, chocolade, kruiden, olijfolie, pasta, whisky, wijn enzovoort. Heeeeeeerlijk!!!!
Diezelfde dag nog maakt Wim van de gelegenheid gebruik om de pas gearriveerde zaden (bieslook, paprika's, tijm, radijsjes) in onze moestuin te zaaien. Zulke lovenswaardige initiatieven kunnen uiteraard alleen maar toegjuicht worden! Merk op dat de sla al
Met emancipatie kunnen Annick en ik ook al aardig uit te voeten: terwijl we met ons tweetjes een bezoekje brengen aan de buurvrouw, prepareert Wim voor ons de lekkerste pizza ooit! Let trouwens ook op de details in onze keuken: onze Happy-Home waterfilter, de waterbidons onder
Toch moeten we toegeven dat we lichtelijk geteisterd worden door kakkerlakken, kleine rode miertjes in het brood, dikkopjes in het regenwater, hagedisjes (die zien we graag) en kleine zwarte beestjes in onze pasta en bloem.
Aan het werk in Mbuji-Mayi!
De strijd tegen de gigantische ravijnen die deze stad doorklieven, is hier in Mbuji-Mayi absoluut niet van de poes. Zelfs met behulp van beeldmateriaal is het moeilijk om een beeld te schetsen van de uiterst alarmerende situatie in deze stad waar wegen veranderen in gigantische erosiegeulen, een ontelbaar aantal huizen bedreigd wordt door elke regenbui in de nabije toekomst en er een ontzaglijke hoeveelheid nieuwe erosiehoofdjes opduikt tussen de percelen.
De voornaamste oorzaak van deze fenomenen is enerzijds de razendsnelle urbanisatiegolf veroorzaakt door de toestroom van Baluba-vluchtelingen vanuit Katanga naar hun regio van oorsprong en anderzijds de massa die gemobiliseerd werd door de verleidelijke lokroep van de diamant. Door de onstabiele situatie waarin het land al sinds decennia verkeert, is er in deze stad die meer dan 3 miljoen hoofden telt, geen enkele vorm van basisinfrastructuur aanwezig: er bestaat geen water- en electriciteitsvoorziening, zoals er ook geen kanaliserings- of rioleringsinfrastructuur is om het overvloedige regenwater te evacueren.
Tijdens een "doorsnee" dag op het werk, kan je Wim aantreffen tijdens de controle van de kwaliteit van het plantmateriaal, of op veldbezoek om de aanplantingen op het terrein op te volgen.
Clara daarentegen kan je al eens een boompje zien planten (Acacia in dit geval), of ontmoet je tijdens één van de vele bezoeken samen met Annick op het terrein, begeleid door de sensibilisatoren van de OVD (Office des Voiries et Drainage) om de dimensie van de erosieproblematiek ten gronde te kennen, te praten met de mensen die te midden van de ravijnen wonen en vergaderingen te organiseren met de chefs de quartier, chefs de cellule en de chefs de rue om te kijken welke kleinschalige anti-erosiemaatregelen er mogelijk zijn, en op welk niveau.
Weekend 15-16 september: Lac Mukamba

Vier uur, een militaire controle en een keertje vastzitten in het zand later arriveerden we onze eindbestemming. De zon ging net slapen zodat we, op onze logeerplaats (het terras van een vervallen villa-achtig huis) aangekomen al meteen getrakteerd werden op een schitterende zonsondergang! s' Avonds werd de bbq aangestoken en de chippolata's, pensen, varkenskoteletten (uit Kinshasa), aardappelen en prinsessenboontjes (uit Goma) en een slaatje van komkommer, tomaatjes en advocado (uit Mbuji-Mayi) klaargemaakt: hmmm! Daarna werd het kampvuur aangestoken, de gitaar en de koude pintjes SKOL/Primus bovengehaald: succesformule voor een geslaagde avond.




Rond 13u30 trekken de wolken samen boven het meer Mukamba, beginnen de palmbomen hevig te wuiven en enkele momenten later breekt het onweer los.




Het weekend was heel geslaagd en er werden al duchtig plannen gesmeed voor volgende weekends!

29 augustus 2007: Veldbezoek site Lumumba

Wat gebeurt er als Wim en Clara op veldbezoek gaan?
Jong en oud komt toegestroomd om te kijken wat die witten daar toch komen uitsteken!
BTC is vorige week woensdag begonnen met de rehabilitatie van deze erosiegeul. Met behulp van zandzakjes en enkele honderden tout-travaux arbeiders uit de buurt wordt een soort glijbaan geconstrueerd om de snelheid van de watermassa in het regenseizoen af te remmen. Iets verderop in de geul worden bovendien zandzakjes gestapeld om een dijk te maken die de regens nog verder doet afremmen zodat het meegesleurde zand kan bezinken. Bovendien worden deze werken gevegetaliseerd, onder leiding van Wim Sauwens. Tegelijkertijd zullen zijn eega, Clara Moeremans, en hun beider collega, Annick Peeters, zich bezig houden met de sensibilisering rond deze thematiek. Enerzijds om de uitgevoerde werken te onderhouden en anderzijds om de bevolking te motiveren om op het niveau van hun perceel het regenwater te controleren (vb vegetalisatie, dijkjes rond hun perceel, drainage enz.).
Verder gaat alles heel goed in Mbuji-Mayi.
Zondag zijn we ingetrokken in onze nieuwe woning: beeldmateriaal en uitleg weldra beschikbaar!
Zondag 26 augustus: eerste uitstapje
Abonneren op:
Posts (Atom)