Aan het werk in Mbuji-Mayi!
De strijd tegen de gigantische ravijnen die deze stad doorklieven, is hier in Mbuji-Mayi absoluut niet van de poes. Zelfs met behulp van beeldmateriaal is het moeilijk om een beeld te schetsen van de uiterst alarmerende situatie in deze stad waar wegen veranderen in gigantische erosiegeulen, een ontelbaar aantal huizen bedreigd wordt door elke regenbui in de nabije toekomst en er een ontzaglijke hoeveelheid nieuwe erosiehoofdjes opduikt tussen de percelen.
De voornaamste oorzaak van deze fenomenen is enerzijds de razendsnelle urbanisatiegolf veroorzaakt door de toestroom van Baluba-vluchtelingen vanuit Katanga naar hun regio van oorsprong en anderzijds de massa die gemobiliseerd werd door de verleidelijke lokroep van de diamant. Door de onstabiele situatie waarin het land al sinds decennia verkeert, is er in deze stad die meer dan 3 miljoen hoofden telt, geen enkele vorm van basisinfrastructuur aanwezig: er bestaat geen water- en electriciteitsvoorziening, zoals er ook geen kanaliserings- of rioleringsinfrastructuur is om het overvloedige regenwater te evacueren.
Tijdens een "doorsnee" dag op het werk, kan je Wim aantreffen tijdens de controle van de kwaliteit van het plantmateriaal, of op veldbezoek om de aanplantingen op het terrein op te volgen.
Clara daarentegen kan je al eens een boompje zien planten (Acacia in dit geval), of ontmoet je tijdens één van de vele bezoeken samen met Annick op het terrein, begeleid door de sensibilisatoren van de OVD (Office des Voiries et Drainage) om de dimensie van de erosieproblematiek ten gronde te kennen, te praten met de mensen die te midden van de ravijnen wonen en vergaderingen te organiseren met de chefs de quartier, chefs de cellule en de chefs de rue om te kijken welke kleinschalige anti-erosiemaatregelen er mogelijk zijn, en op welk niveau.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Dag Wim en Clara
Knap en moedig werk wat jullie daar doen. Het lijkt me een ongelofelijke ervaring!
Met mijn leerlingen op excursie voor aardrijkskunde gaan tot bij jullie, zit er helaas niet in... ;) Maar de foto's zijn al indrukwekkend genoeg om het erosieprobleem uit te leggen.
Groeten
Karel & Anneleen
Hej Wieke en Clara,
Ik volg jullie blog op de voet, dus ik zal ook maar eens iets posten dacht ik ineens. Amai, het erosieprobleem is daar nog veel groter dan ik dacht. Het lijkt me niet gemakkelijk om het daar allemaal efficiënt te organiseren. Geduld uitoefenen zal wss. belangrijk zijn he. Doe in elk geval zo voort, jullie zijn tenminste nuttig werk aan het verrichten :)
groetjes,
Dorien
Een reactie posten